Най-четени

Тествайте онлайн вашите слушалки и говорители

Този тест сме направили за да Ви помогнем да настроите правилно и да проверите как работят вашите слушалки и говорители. За целта сме подготвили серия от тонове с различни честоти, като към всеки от тях има описание за какво служи и как да се използва.

Преди да започнем с теста обаче не можем да не Ви предупредим за възможния риск от повреда на говорителите Ви. Някои от следващите тонове могат да се окажат нечуваеми за Вас, но да повредят говорителите, АКО сте ги увеличили много. Няма причини за безпокойство, ако проведете теста на нормални нива на звука. За това преди да започнете с теста проверете какво е нивото на звука в момента и ако трябва го намалете.

Тон с честота 250 Hz и синусоидна форма.

Този тон притежава синусоида и няма никакви допълнителни хармоници в него. Трябва да го чувате все едно идва от центъра на монитора Ви, ако правилно сте настроили баланса – ляво, дясно. Звукът, който чувате трябва да бъде чист единичен тон, без пращене.

 

Тон с честота 500 Hz и синусоидна форма – ляв канал.

Този тон е с една октава или два пъти по-висок от предишния. Отново трябва да го чувате чисто и ясно без пращене или някакви смущения. Забележете, че този тон трябва да звучи само от левия говорител, а от десния да не се чува нищо. Ако е така, значи всичко при Вас е наред, а ако го чувате от дясно, проверете дали не сте свързали грешно говорителите си.

 

Тон с честота 500 Hz и синусоидна форма – десен канал.

Същият като предишния тон, с единствената разлика, че трябва да се чува само от десния говорител.

 

Розов шум – моно.

Розовият шум теоритично съдържа в себе си всички честоти. Звученето му може да се опише като това на силен дъжд върху покрив. Този вид шум има еднакво разпределение на енергията в една октава и е доста важен при тестването на колони, ако разполагате със специална техника за измерване. Например ако говорителите Ви са във фаза, трябва да чувате шума да идва от центъра на монитора.

 

Розов шум с обърнат поляритет.

Това е същият вид шум, но с обърнат поляритет. Той трябва да звучи от левия и десния говорител, или дори отвъд тях, но не трябва да го чувате от центъра на монитора. Ако обаче все пак го чувате все едно идва от там, това означава, че сте обърнали поляритета на вашите говорители. За да коригирате това е необходимо да размените кабелите (обикновено това са да кабела - плюса и минуса, на гърба на говорителя), само на единия говорител, като няма значение на кой говорител го правите. 

 

Тон с честота 30 Hz.

Това е тон с много ниска честота, който най-вероятно няма да бъде възпроизведен от повечето говорители. Този тестов тон е показателен за говорители (в това число и субуфери), които претендират за широк обхват в ниските честоти или така наречените ниски басове, които по-скоро се усещат с цяло тяло, отколкото се чуват с ухо. Ако  пуснете този тест при високо ниво на звука е възможно да чуете пращене преди самия тон. Ако говорителите Ви се справят с него, това означава, че спокойно може да се похвалите на някои, като техен притежател и да сте сигурни, че при покупката им сте направили добър избор.

 

Тон с честота 50 Hz.

Този тон отново спада към тоновете с много ниска честота. Ако говорителите Ви не са се справили с предишния тон, това е втори шанс за тях. Добрите говорители би трябвало да възпроизведат този тон ясно и отчетливо. Също така той е по-лесен за чуване, в сравнение с тона с честота 30 Hz.

 

Тон с честота 100 Hz.

Ако вашите говорители са се провалили с предишните два теста и вече сте на ръба на отчаянието, то е почти невъзможно да не чуете този тон. Чухте го нали? Ако все пак не сте, първо се уверете, че говорителите Ви са включени и ако отново не чуете тона, може спокойно и без много нерви да подарите говорителите си на някой (подаряването им е по-добре, от директното изхвърляне на боклука) и да помислите за нови.

 

Тон с честота 1000 Hz.

Този тон има синусоидна форма. Синусоидите се използват за тестове, тъй като те са трудни за точно и чисто възпроизвеждане без да чувате допълнителни хармонични честоти. Тонът с честота 1000 Hz често се използва за тестове при радио и телевизионни станции.

 

Тон с честота 10 000 Hz.

Отново тон със синусоидна форма, но вече от високите честоти. Трудно е да са каже как точно звучи този тон, по-скоро звучи неприятно и дори дразнещо. Повечето говорители няма да имат проблем с него.

 

Тон с честота 15 000 Hz.

Тон с доста висока честота със синусоидна форма. Не се притеснявайте ако не можете да го чуете. Повечето възрастни хора не могат, а и повечето говорители не могат да го възпроизведат достатъчно силно за да го чуете. Все пак не усилвайте много в желанието си да го чуете, тъй като може да повредите говорителите си (особено ако имате така наречените пищялки).

 

С това нашите тестове приключват. Ако говорителите ви са се справили с всички тонове, то не само може да бъдете доволни от тях, а и от слуха си.